Suomalaiset luottavat poliisiin. Suomalaiset luottavat poliisiin huomattavasti enemmän kuin toimittajiin, meteorologeihin tai opettajiin. Tämä riippumatta siitä, että edellä mainituista ainoastaan poliisilla on oikeus sulkea sinut koppiin ja hakata sinut. Eikö juuri paljon valtaa omaavia instituutioita kohtaan tulisi olla erityisen kriittinen? Toisin sanoen, mitä enemmän valtaa viranomainen pitävää hallussaan, sitä kriittisempää suhtautumisen kyseisen viranomaisen toimintaan tulisi olla.
Tämä etenkin silloin, kun kyseessä oleva instituutio ei tunnu lunastavan tätä korkeaa luottamustaan. Poliisi on käyttänyt “liioiteltuja voimakeinoja” niin vappumarsseilla kuin lakkorikkuritoimintaa estävää demoa vastaan ja vähättelee sitä jälkikäteen. Putkaan kuolee joka vuosi joku. Poliisi ei aina edes lue tekemääsi rikosilmoitusta. Poliisi väärentää todisteita. Poliisi käyttää virka-asemaansa väärin ja on korruptoitunutta. Poliisin sisällä on paljon, paljon rasismia, johon ei puututa, vaan sitäkin vähätellään. Poliisi pahoinpitelee vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Oikeastaan Poliisi pahoinpitelee ketä tahansa. Poliisi ei ota LHBTQ-ihmisten oikeuksia kovin vakavasti. Poliisi valehtelee. Paljon. Poliisi vähättelee ja pelottelee seksuaalisen väkivallan uhreja. Sitten on vielä Vesalan tapaus. Ja kaiken kukkuraksi Poliisi tutkii itse Poliisin tekemät rikkeet, eikä tee siinä kovin hyvää työtä.
Pääasiallisesti minua on kohdeltu yksilönä hyvin virkavallan toimesta. Olen valkoinen, korkeasti koulutettu cis-mies jolla ei ole rikosrekisteriä – siis kaikin puolin etuoikeutetussa asemassa. En myöskään ole onnekseni joutunut juurikaan tekemisiin Poliisin kanssa tämän prosessin aikana; en ole nähnyt yhtään poliisia ja kuulustelunikin hoidettiin puhelimitse.
Toinen rangaistukseen vahvasti liittyvä instituutio, Rikosseuraamuslaitos (RISE) ei kuitenkaan ole puhdas sekään, ja sen toiminta menee pääasiassa täysin huomaamatta. Uskoisin tämän stealth-moodin johtuvan vankeuden stigmatisoivasta luonteesta ja vankeja kohtaan tunnetusta yleisestä halveksunnasta, jota sivusin Foucault-tekstissäni. Tällöin vangit ansaitsevatkin sen, ja oikeastaan jopa hyvä, jos saavat vähän enemmän keppiä, niin oppivathan olemaan.
Kokemukseni mukaan RISE on ollut yksi tehottomimmista, heikoiten organisoiduista instansseista, johon olen ikinä törmännyt. RISElle on jätetty todella paljon vapauksia (lue: mielivaltaa) päättää valvontarangaistuksen täytäntöönpanon yksityiskohdista (“muista valvontarangaistuksen täytäntöönpanolle välttämättömistä ehdoista” 9 luku 46 §), eikä kuuden vuoden jälkeenkään tunnu olevan yhtenäistä linjaa näistä yksityiskohdista, vaan jokainen virkailija tekee mitä lystää, eikä meillä ole siihen mitään sanomista. Täten parin sivun toimeenpanosuunnitelman tekemiseen ja hyväksyttämiseen meni hoputtaenkin (ja avustaen virkailijoita kaikin mahdollisin tavoin) kolme kuukautta.
Kukaan virkamiehistä ei tunnu olevan perillä laista. Kukaan ei tunnu olevan oikein
selvillä vaadittavista tiedoista ja papereista. Yritän nyt järjestää erästä poikkeuskäyntiä osoitelistani ulkopuolelle, ja sen pohtimiseen ja ylempien tahojen hyväksynnän hakemiseen on mennyt jo nyt kuukausia (#firstworldcriminalproblems). Lisäksi olen muista virastoista kuullut RISEn vuotavan tietoja “asiakkaistaan” (kuten he itse rangaistavia kutsuvat) melko heppoisasti.
RISEn tietojärjestelmät eivät aina toimi, ja silloin kun toimivat, niitä ei joko osata käyttää tai ne on suunniteltu kuluttamaan mahdollisimman paljon aikaa. Niiden tietoturvallisuudesta en tiedä. Lisäksi, koska (9. luku 57§):
Rikosseuraamuslaitos voi hankkia ja tehdä sopimuksia keskusvalvonnan tietojärjestelmistä, niiden ylläpidosta sekä tietojärjestelmän teknisestä valvonnasta ja hälytysten lähetys-, vastaanottamis- ja välityspalveluista yksityiseltä palvelun tuottajalta, jos se on tarpeen tehtävän tarkoituksenmukaiseksi hoitamiseksi.
RISE on hommannut tarkkailuvehkeensä 3M:ltä. Korjaan: RISE on vuokrannut tarkkailuvälineensä 3M:ltä. Tuon järjestelmän tietoturva on vähintäänkin kyseenalainen, ja parhaillaankin siirtää mukavasti rahaa kolmansien osapuolien taskuun.
Selventääkseni asiaa: tämän tekstin tarkoituksena ei ole osoitella ketään ihmistä sormella. Kaikki viranomaiset, joiden kanssa olen ollut tekemisissä tämän prosessin aikana ovat olleet vähintäänkin asianmukaisia tai jopa mukavia ja hoitaneet työnsä heille annettujen ohjeiden puitteissa. Vika ei ole (aina) yksilöissä, vaan organisaatioissa. Kyse on siitä, että meidän tulisi pohtia organisaatioiden läpinäkyvyyttä ja niitä ohjaavia lakeja tai jopa niiden tarkoituksenmukaisuutta ja niiden väärinkäytöksiä mahdollistavaa yhteiskuntajärjestystä (etenkin poliisin ja syyttäjien salavuoteuden valossa) uudestaan. Ja ehkä luottaa poliisiin vähän vähemmän. Älkääkä yksityistäkö vankiloita. Siitä tulee pahaa jälkeä.
Lisää luettavaa:
Edit 7.6.: Lisäyksiä